האם יצא לכם להתמודד על משרה ניהולית?
והאם, על אף העובדה שניסיון ניהולי לא נדרש כתנאי סף, אין לכם ניסיון ניהולי?
מבין עשרות המועמדים שהכנתי למכרזים, רבים התמודדו על תפקיד ניהולי ללא הניסיון הנדרש.
ואז תמיד נשאלה השאלה – איך מגשרים על הפער הזה?
מה עונים לשאלה שתשאל ע"י ועדת הבוחנים/מכרזים (ובצדק):
איך תתמודדו עם משרה המחייבת ניהול, מבלי שניהלת בעבר?
תשובות:
1. ניסיון ניהולי – הוא לא רק ניסיון פורמלי המעוגן בהגדרת התפקיד.
אפשר למשל לחשוב האם:
א. שירות צבאי
יש לנו ניסיון פיקודי מהצבא? פעמים רבות בשירות הצבאי צברנו ניסיון כמפקדים, כמדריכים ועסקנו בפועל בהובלה של אנשים ובניהולם, גם אם לא היינו קצינים. אז אל תקלו ראש, גם אם זה היה מזמן, אין ספק שהתקופה הזו היתה משמעותית ויצאנו איתה עם ארגז כלים עשיר.
ב. התנדבות
חלקנו מתנדבים, בפרויקטים חברתיים שונים ואיכותים, ולא אחת מוצאים את עצמנו מנהלים מיזם, משימה, אנשים ותקציבים. העובדה שמדובר בהתנדבות אינה מפחיתה ממהות הניהול/הובלה.
ג. ניהול מעשי בעבודה
לעיתים, אנו מבצעים בפועל בעבודתנו תפקיד ניהולי, אחראים על אנשים, פרויקטים עם תקציבים ולוחות זמנים מבלי שהדבר מעוגן בהגדרת התפקיד הפורמלית שלנו. אנחנו תמיד מנהלים את המשימות שלנו, מבצעים תעדוף, ולא אחת מדובר בפרויקטים מורכבים עם ממשקים רבים, חסמים בירוקרטים וכל מה שמאפיין את שירות המדינה.
ד. ניהול אד הוק
המשך ישיר של ג', אלא שמדובר במשימה מיוחדת, אד הוקית, למשל בתקופת הקורונה והמלחמה.
רבים מאתנו "גויסו" למשימות מיוחדות, בעלות אופי ניהולי לכל דבר וביצעו אותן באופן אינטנסיבי ומתכלל, בנוסף על תפקידם הרגיל.
2. דוגמאות
בכל אחת מהאופציות מעלה, חשוב לחשוב מבעוד מועד על דוגמאות, הממחישות את הפן הניהולי בעברכם, את היכולות שלכם והמיומנויות. דוגמאות מחברות את מה שאדם מעיד על עצמו למה באמת יחשוב המראיין, ככל שהדוגמא תהיה רלוונטית, משמעותית – היא "תכפר" על היעדר הניסיון הפורמלי שלכם הניהול. נסו לחשוב על סיטואציות ניהוליות, כאלו שנתקלתם בהן בעבר ותנו את הדוגמא שלכן לאיך התמודדתן איתן.
3. שאלות ותשובות
נסו לחשוב על "בנק שאלות" המתייחס ליכולות הניהול וחשבו על תשובות – מדויקות, אותנטיות ומשכנעות. למשל:
אלו תכונות דרושות לתפקידי ניהול?
בעיני – יחסי אנוש מצוינים, יכולת הנעת עובדים ודוגמא אישית, אסרטיביות ורגישות, יכולת ראייה מערכתית לצד יכולת ירידה לפרטים, משימתיות, החלטיות, יכולת לימוד, חוסן אישי, יצירתיות ופתרון בעיות, וזו רק רשימה חלקית...
איזה מנהל אתה? מה סגנון הניהול שלך?
מה הערך המוסף הייחודי שאתה כמנהל מביא איתך לארגון?
מה יגידו עליך העובדים? הקולגות?
תאר אירוע בו היה לך קונפליקט עם עובד/קולגה/ממונה, כיצד נהגת ומה היית עושה אחרת היום?
4. סימולציות
משחק תפקידים, במהלך הראיון, בו המראיין מציג אירוע קונפליקטואלי בו אתה כמנהל צריך להתנהל. כמו תמיד, זה תמיד מלחיץ ולעיתים צריך רגע להתעשת, לנשום, לחשוב ולהתניע. להכנס לדמות, לחשוב בבהירות, כמנהל, באופן מערכתי כזה שרואה גם את צרכי והמערכת ואילוציה ומנגד את אלו של העובדים.
לסיכום
זכרו שתי עובדות חשובות שיסייעו לכם:
1. אף אחד לא נולד עם ניסיון ניהולי ותמיד יש את השלב שצריך לעבור מתפקיד לא ניהולי לניהולי.
2. לו זה היה נדרש בבחינת יהרג ובל יעבור, זה היה מופיע כתנאי סף ואז כנראה לא הייתם עוברים אותו. העובדה שניסיון ניהולי אינו נדרש כתנאי סף, מעידה על כך שיש לכם מקום לשכנע למה אתם מתאימים, אז קדימה!
3. כמו תמיד – הכנה היא המפתח להצלחה. חישבו על משמעויות תפקיד המנהל, על דוגמאות, על שאלות שיכולות להשאל ותתכוננו הכי טוב. קראו, למדו על הארגון, הסקטור, האגף, הפרופסיה, המראיינים, דברו עם אנשים רלוונטים שעברו ראיונות דומים או מכהנים בתפקידים מקבילים.
מניסיון – זה עובד!
שלכם, כתמיד כאן לכל שאלה או התייעצות
מירב
Comments